18 June 2025
Deze zomer kiezen veel Nederlanders weer voor een autovakantie. In dit artikel delen we handige informatie en praktische tips voor onderweg.
Ga je met een elektrische auto op vakantie? In het buitenland is het aantal openbare laadpunten een stuk lager dan we in Nederland gewend zijn. Met een goede planning kom je niet voor verrassingen te staan.
Er zijn handige routeplanner apps beschikbaar zoals "A Better Routeplanner" (ABRP). Deze app houdt rekening met de actieradius van je auto en met beschikbare laadpunten op de route. Zo plan je makkelijk en snel de meest efficiënte rit.
Het is aan te raden om tenminste twee laadpassen mee op pad te nemen voor het geval een pas geweigerd wordt. Op laadpastop10.nl vind je een handig overzicht van alle beschikbare laadpassen en kun je filteren op dekking in specifieke landen. Veel passen kun je gratis aanvragen.
Bij sommige openbare laadpalen kun je ook met QR-code betalen. Hier kan gemakkelijk fraude mee gepleegd worden. Er wordt dan een afwijkende QR-code sticker overheen geplakt waardoor het lijkt alsof je terecht komt op de website van de laadpaalexploitant, waar je vervolgens je persoonlijke gegevens doorgeeft aan de fraudeur. Gebruik maken van een fysieke laadpas is daarom veiliger.
Zowel in Nederland als in het buitenland wordt bij openbare laadpalen steeds vaker niet alleen een tarief per kWh gerekend, maar ook een tarief per minuut.
Sommige laadpaalexploitanten werken met een zogenaamd "blokkeertarief" wanneer een laadpaal langer dan 4 uur bezet gehouden wordt. Dit tarief geldt soms ongeacht of de accu vol geladen is of niet. Een lange laadsessie kan hierdoor onbedoeld extreem hoge kosten met zich mee brengen. De werkgever kan besluiten om de extra kosten door te belasten.
Wil je hoge kosten voorkomen? Houd dan rekening met de tarieven en haal je auto op tijd van de lader. Je kunt de tarieven van een laadpaal bekijken op de laadpaal zelf, op de website van de exploitant of in laadpas-apps zoals Shell Recharge.
Hoewel pech onderweg niet is te voorkomen, kun je dankzij onze 24/7 alarmcentrale meestal snel je weg vervolgen.
Pech, ongevallen of schade kun je 7 dagen per week en 24 uur per dag melden bij de alarmcentrale van Eurocross via het telefoonnummer +31 40 242 10 00, ook vanuit het buitenland. Sla het nummer voor de zekerheid op in je telefoon zodat je het altijd bij de hand hebt.
Bel je naar het alarmnummer, dan kun je kiezen of je de melding telefonisch of digitaal wilt doen. Kies je voor digitaal melden, dan ontvang je een sms-bericht met een link om je gegevens in te vullen. Vervolgens kun je de melding digitaal volgen. Zo weet je precies wanneer de pechhulp arriveert.
Tip! Bij de vestiging van Driessen Mobility Lease kun je een gratis noodnummer sticker met QR code ophalen. Plak de sticker op een makkelijk bereikbare plek in de auto zodat je het noodnummer direct kunt bellen in geval van nood.
Het verzekeringsbewijs van jouw leaseauto wordt jaarlijks per post toegestuurd naar je huisadres of naar je werkgever.
Wist je dat je heel veel zaken over jouw leaseauto in onze berijderapp kunt vinden? Zo ook het verzekeringsbewijs. Daarnaast heb je alle belangrijke telefoonnummers direct binnen handbereik.
Je kunt het papieren verzekeringsbewijs ook opvragen per mail via schade@driessenmobility.nl onder vermelding van het kenteken.
In de landen op het verzekeringsbewijs zijn caravans en aanhangwagens verzekerd op de WA-dekking van de auto waaraan ze zijn gekoppeld (te herkennen aan de code AF). In de volgende situatie heb je naast het verzekeringsbewijs voor de auto ook een verzekeringsbewijs voor de caravan/aanhangwagen nodig:
Je kunt het verzekeringsbewijs voor de caravan/aanhangwagen opvragen per mail via schade@driessenmobility.nl. Vermelding van het kenteken + de meldcode + het merk van de caravan/aanhangwagen zijn hierbij noodzakelijk.