22 November 2023

Milieuboetes Londen

Het Verenigd Koninkrijk heeft in en rondom Londen milieuzones ingevoerd om rijden in het centrum minder aantrekkelijk te maken. Ga je met een voertuig met kenteken van buiten de UK naar regio Londen, dan moet je het voertuig vooraf registreren. Doe je dit niet, dan riskeer je hoge boetes.

Milieuboetes Londen

De verschillende milieuzones

Londen kent twee soorten milieuzones; de Low Emission Zones (LEZ) en de Ultra Low Emission Zones (ULEZ). Daarnaast is er een Congestion Charge Zone (verkeersdruktezone). Binnen alle drie de zones geldt een heffing. De LEZ en ULEZ heffing is alleen van toepassing voor voertuigen met een hoge CO2 uitstoot. De Congestion Charge heffing geldt voor alle voertuigen die de zone betreden. Monitoring gebeurt met behulp van camera’s.

Voertuig registreren

Registreren kan tot uiterlijk 10 dagen voor vertrek op de website van Tfl of EPC. De registratie is kosteloos. Op basis van de registratie wordt bepaald of je milieuheffing verschuldigd bent en hoeveel. Vergeet je het voertuig te registreren, dan riskeer je een boete. De boetebedragen kun zeer hoog oplopen, vooral voor zware voertuigen.

Vertraging in het toesturen van boetes

Boetes worden geïnd door de EPC. We merken dat er regelmatig een flinke vertraging zit in het toesturen van de boetes, waardoor deze vlak voor of pas na de uiterste betaaldatum bij ons binnen komen. Zodra wij een boete hebben ontvangen, sturen wij deze direct naar je toe. Betaal de boete, ook na een eventuele verhoging, alsnog zo snel mogelijk. Je bent zelf verantwoordelijk voor betaling van de boete en eventuele verhogingen door te laat betalen.

Bezwaar maken

Denk je dat de boete onterecht is? Bezwaar maken kan via de website van EPC. Dit is alleen nuttig in de volgende situaties:

  • Het voertuig voldoet wel aan de toelatingseisen van de milieuzones, maar is niet (tijdig) geregistreerd.
  • Het boetebedrag is onjuist.
  • Het voertuig is verkeerd geclassificeerd. In de milieuzones wordt via videocamera’s gemonitord. Het komt voor dat een personenauto onterecht in de categorie "bestelwagen" wordt ingedeeld.